Må man bytte lejebolig?

Opdateret dato: 15. april 2025 | Først publiceret: 24. juli 2017 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Må man bytte lejebolig?

Det begyndte altid med en samtale. To mennesker, to liv, to behov. Der er en lejlighed. Den skal byttes. I denne by af sten og regn og sjæl, er det sådan man overlever. Ikke ved at eje, men ved at bytte. Det er ikke bare et spørgsmål. Det er lov. Og i lejeloven står det skrevet med støv og blæk, at det må man – bytte lejebolig – men ikke uden regler. Lejerens ret til at bytte sin lejebolig er båret af års ophold og beboelsens natur. Det skal være et hjem. Ikke et kontor. Ikke en drøm. Et hjem.

Lovens ord er klare. Betingelserne er mange. Men muligheden findes for den, der har boet længe, og for den, der ikke ejer, men lejer. Der skal være syv lejligheder eller flere i ejendommen. Udlejeren må ikke bo i huset, for ellers kan han sige nej uden at forklare sig. Sådan er det. Sådan har det altid været.

Hvem har ret til at bytte sin lejebolig?

Der er ikke mange, der må det, men de der må, ved det ofte ikke. Det kræver tid. Tre år under samme tag. Tre vintre, tre somre. Først da kan man begynde at tale om bytning. Og der er regler. De gamle regler, der vogter døren mellem dit hjem og det næste.

Boligen må ikke være for lille til de nye beboere. En familie på seks kan ikke bo i to værelser. Det er ikke menneskeligt. Ikke ifølge loven. Ikke ifølge fornuften. Der skal være plads. Der skal være rum.

Sådan foregår et boligbytte i praksis

Man finder hinanden. To der drømmer om forandring. Man udveksler blikke, navne, papirer. Der skal sendes en ansøgning. Der skal være tilladelse. Og udlejeren skal vide det, før tiden er gået. Ikke efter. Aldrig efter.

Det sker skriftligt. Det skal det. Alt andet bliver glemt. Og når godkendelsen kommer, begynder det forfra. Lejekontrakten opsiges, en ny underskrives. Som om intet er sket, men alt er forandret. Hjemmet er nu et andet. Du er en anden.

Der skal foretages syn. Der skal afleveres nøgler. Man forlader ikke bare et hjem. Man gør det efter reglerne.

Hvornår kan udlejer nægte et boligbytte?

Det hænder, at nogen siger nej. Udlejeren, han kan afslå. Og nogle gange må han. Hvis du ikke har været længe nok. Hvis boligen ikke passer til dem, der skal flytte ind. Hvis historien følger med – en gammel gæld, et brudt løfte, en ødelagt dør.

Og hvis han selv bor der, i huset med færre end syv hjem, så behøver han ikke sige hvorfor. Han kan bare sige nej. Det er ikke retfærdigt. Det er lov.

Gode råd og faldgruber ved boligbytning

Hvis du skal bytte, så vær ikke doven. Tal med dem, der ejer nøglen. Tal i god tid. Intet går hurtigt her. Alt tager sin tid. Få alt på papir. Ingen husker noget efter vinteren.

Pas på med vilkårene i den nye kontrakt. Hvad du tror er en forbedring, kan blive en fælde. Lejen stiger, nogle gange uden du forstår hvorfor. De kalder det modernisering. Det lyder som fremskridt. Det føles som gæld.

Undgå stress. Undgå kaos. Send ansøgningen tidligt. Mindst seks uger før. Alt andet er dårskab.